Manuel Montobbio, diplomàcia i escriptura

            De vegades una obra porta a l’escriptor a una altra obra; i de vegades porta una conferència a una altra conferència, un acte públic a un altre acte públic, un vídeo a un altre vídeo: tal és el cas del que en aquesta carta a l’ampolla us comparteixo, llenço al mar de la web amb l’esperança de que a la vostra riba – als vostres ulls – arribi. Car possiblement sense la decisió de dedicar la seva Conferència Virtual Anual 2023 a la relació entre escriptura i diplomàcia en la figura i l’obra de Josep Carner i sense la invitació que la Societat Catalana d’Història Cultural em va fer per pronunciar-la el passat 13 de Desembre amb el títol Josep Carner, de l’escriptura a la diplomàcia, no hauria aquesta pres  la decisió de proposar-me ser l’autor invitat del seu Sant Jordi 2024 Lletres. Es va celebrar aquest el 19 d’Abril al Centre i Teatre de Sarrià, en un acte que va consistir en una conversa que vaig mantenir amb el Dr. Pere Ignasi Poy, filòleg, Professor de la Universitat de Barcelona i President de la Societat Catalana d’Història Cultural, i amb el Dr. Xavier Baró, historiador i Professor de la Universitat Internacional de Catalunya, seguida d’un diàleg amb el públic, i posteriorment d’un sopar amb els participants interessats, continuador de la conversa i l’intercanvi al voltant de la taula.

            Es va centrar aquesta en la meva doble trajectòria diplomàtica i literària i la meva experiència de relació entre diplomàcia i escriptura, constituint ocasió de compartir la meva experiència diplomàtica, acadèmica i literària, la meva visió de l'art, la Literatura i la diplomàcia i llur relació, d’oferir un recorregut per la meva obra assagística i poètica, i de compartir les meves reflexions sobre grans qüestions que la vida i el món ens posen en el nostre caminar per la Història, com la pau, el poder, la llibertat, la globalització, la nostra condició humana i el futur de la humanitat i del planeta. Bé podríem dir, així, que d’alguna manera es relaciona amb la conferència sobre diplomàcia, Literatura i vida en Josep Carner; i, d’alguna manera també, amb la conferència sobre la meva experiència i trajectòria com a autor que vaig pronunciar durant la meva estada a Andorra en el cicle L’autor i la seva obra, organitzat per l’Associació ‘Escriptors d’Andorra i la Societat Andorrana de Ciències (SAC), i que us vaig compartir al Setembre de 2021 amb ocasió de la Diada de Meritxell. Potser per això sigui especialment propici aquest vuit de Setembre, Diada de la Verge de Meritxell, Patrona d’Andorra – i per això Dia Nacional d’Andorra -, per llançar aquesta carta a l’ampolla, i felicitar al fer-ho als andorrans i les andorranes.

 

Manuel Montobbio

París,
Diada de Meritxell
de dos mil vint-i-quatre

 

 

Manuel Montobbio, diplomacia y escritura

 

            A veces una obra lleva al escritor a otra obra; y a veces lleva una conferencia a otra conferencia, un acto público a otro acto público, un vídeo a otro vídeo: tal es el caso del que en esta carta en la botella os comparto, lanzo al mar de la web con la esperanza de que a vuestra orilla – a vuestros ojos – llegue. Pues posiblemente sin la decisión de dedicar su Conferencia Virtual Anual 2023 a la relación entre escritura y diplomacia en la figura y la obra de Josep Carner y sin la invitación que la Sociedad Catalana de Historia Cultural me hizo para pronunciarla el pasado 13 de Diciembre con el título Josep Carner, de la escritura a la diplomacia, no habría ésta tomado la decisión de proponerme ser el autor invitado de su Sant Jordi 2024 Lletres. Se celebró éste el 19 de Abril en el Centro y Teatro de Sarrià, en un acto que consistió en una conversación que mantuve con el Dr. Pere Ignasi Poy, filólogo, Profesor de la Universidad de Barcelona y Presidente de la Sociedad Catalana de Historia Cultural, y con el Dr. Xavier Baró, historiador y Profesor de la Universidad Internacional de Cataluña, seguida de un diálogo con el público, y posteriormente de una cena con los participantes interesados, continuador de la conversación y el intercambio en torno a la mesa.

            Se centró ésta en mi doble trayectoria diplomática y literaria y mi experiencia de relación entre diplomacia y escritura, constituyendo ocasión de compartir mi experiencia diplomática, académica y literaria, mi visión del arte, la Literatura y la diplomacia y su relación, de ofrecer un recorrido por mi obra ensayística y poética, y de compartir mis reflexiones sobre grandes cuestiones que la vida y el mundo nos ponen en nuestro andar por la Historia, como la paz, el poder, la libertad, la globalización, nuestra condición humana y el futuro de la humanidad y del planeta. Bien podríamos decir, así, que de algún modo se relaciona con la conferencia sobre diplomacia, Literatura y vida en Josep Carner; y, de alguna manera también, con la conferencia sobre mi experiencia y trayectoria como autor que pronuncié durante mi estancia en Andorra en el ciclo El autor y su obra, organizó por la Asociación de Escritores de Andorra y la Sociedad Andorrana de Ciencias (SAC), y que os compartí en Septiembre de 2021 con ocasión de la Diada de Meritxell. Quizás por eso sea especialmente propicio este ocho de Septiembre, Diada de la Virgen de Meritxell, Patrona de Andorra - y por eso Día Nacional de Andorra -, para lanzar esta carta a la botella, y felicitar al hacerlo a los andorranos y las andorranas.

 

Manuel Montobbio

París,
Diada de Meritxell
de dos mil veinticuatro